Omega-3 trūkumas kamuoja net 76 % žmonių: ekspertai pataria, kaip papildyti atsargas ir apsaugoti sveikatą
Naujausi duomenys rodo, kad vien sveikos mitybos dažnai nebepakanka: sužinokite, kaip paprastai atstatyti balansą ir apsaugoti savo širdį bei emocinę sveikatą.

Ar kada susimąstėte, kodėl, net ir stengiantis valgyti sveikai, kartais jaučiatės stokojanti energijos, o oda ar plaukai praranda spindesį? Mums dažnai atrodo, kad darome viską teisingai, tačiau naujausi moksliniai duomenys atskleidžia nerimą keliančią tiesą.
Pasirodo, didžioji pasaulio dalis susiduria su nematoma problema. Omega-3 trūkumas – tai tyli visuomenės sveikatos spraga, kurią mokslininkai įvardijo vos prieš kelias dienas pasirodžiusioje išsamioje apžvalgoje.
Ką atskleidė naujausi tyrimai?
2025 m. gruodžio mėnesį Rytų Anglijos universiteto (University of East Anglia) mokslininkai, bendradarbiaudami su kolegomis iš Sautamptono, paskelbė išsamią studiją žurnale Nutrition Research Reviews.
Rezultatai verčia suklusti: net 76 proc. žmonių visame pasaulyje negauna rekomenduojamo Omega-3 riebalų rūgščių kiekio. Tai reiškia, kad trys iš keturių moterų, kurias sutinkate gatvėje – ir galbūt Jūs pati – nesuteikia savo organizmui gyvybiškai svarbių medžiagų.
Profesorė Anne Marie Minihane iš Noridžo medicinos mokyklos pabrėžia: „Mes radome didžiulę prarają tarp to, kas rekomenduojama sveikatos specialistų, ir to, ką mes iš tikrųjų suvalgome.“
Kodėl EPA ir DHA rūgštys tokios svarbios Jums?
Mokslininkai ypatingą dėmesį skiria dviem specifinėms Omega-3 rūšims: eikozapentaeno (EPA) ir dokozaheksaeno (DHA) rūgštims. Skamba sudėtingai, tačiau jų poveikis Jūsų kasdienybei yra labai paprastas ir apčiuopiamas.
Šios rūgštys nėra tik „maisto papildas“. Tai statybinė medžiaga, kuri lydi mus visą gyvenimą ir yra kritiškai svarbi moters sveikatai įvairiais etapais:
- Širdies ir kraujagyslių apsauga. Tai ypač aktualu sulaukus brandesnio amžiaus.
- Emocinė sveikata. Omega-3 vartojimas siejamas su mažesne depresijos rizika ir geresne nuotaika.
- Protinis aštrumas. Tyrimai rodo sąsajas tarp pakankamo Omega-3 kiekio ir mažesnės Alzheimerio ligos bei kognityvinių funkcijų silpnėjimo rizikos.
- Nėštumas ir kūdikystė. Jei planuojate šeimos pagausėjimą, šios rūgštys yra būtinos vaisiaus smegenų ir regos vystymuisi bei priešlaikinio gimdymo rizikos mažinimui.
Ar užtenka vien mitybos?
Tai vienas dažniausių klausimų, kurį girdime. Dauguma mūsų tikimės viską gauti iš maisto. Deja, tyrėjai įspėja, kad šiuolaikiniame pasaulyje tai tampa vis sudėtingiau.
Dr. Abbie Cawood, viena iš tyrimo autorių, teigia: „Pasiekti rekomenduojamą kiekį vien per mitybą gali būti tikras iššūkis.“
Priežastys įvairios:
- Mes valgome per mažai riebios žuvies (lašišos, skumbrės).
- Jūros gėrybių kokybė ir prieinamumas skiriasi.
- Daugelis tiesiog nemėgsta žuvies skonio.
Būtent todėl tyrimo išvadose aiškiai teigiama: norint užpildyti šią spragą, dažnai būtina pasitelkti maisto papildus. Tai nėra mados reikalas, o būtinybė, siekiant užtikrinti organizmo funkcionavimą.

Kiek Omega-3 Jums iš tikrųjų reikia?
Kad nepasiklystumėte tarp skirtingų nuomonių, tyrimo autoriai apibendrino pasaulines rekomendacijas ir pateikia aiškų atsakymą.
Rekomenduojama paros norma suaugusiems:
- 250 mg (bendra EPA ir DHA suma).
Nėščiosioms ir žindančioms moterims:
- Bazinė 250 mg norma PLIUS papildomi 100- 200 mg DHA.
Kaip papildyti savo atsargas jau šiandien?
Nelaukite, kol pajusite nuovargį ar sveikatos sutrikimus. Štai trys žingsniai, kuriuos galite žengti nedelsdama:
- Peržiūrėkite savo lėkštę. Stenkitės bent 1- 2 kartus per savaitę valgyti riebią žuvį (lašišą, silkę, skumbrę, sardines).
- Įvertinkite papildų poreikį. Jei žuvies nevalgote reguliariai (arba jos nemėgstate), kokybiški žuvų taukai ar dumblių aliejaus kapsulės (tinkamos veganams) yra patikimas būdas gauti tuos būtinus 250 mg.
- Būkite atidi etiketėms. Rinkdamasi produktus ar papildus, ieškokite būtent EPA ir DHA pavadinimų sudėtyje, o ne tik bendro užrašo „Omega-3“.
Jūsų sveikata yra Jūsų rankose. Kaip rodo šis platus tyrimas, dauguma pasaulio vis dar klysta ignoruodami šiuos riebalus, tačiau Jūs jau turite žinias, kaip šią klaidą ištaisyti. Pradėkite rūpintis savo Omega-3 balansu jau šiandien – Jūsų širdis ir smegenys Jums padėkos.
Šaltiniai:
- Philip C. Calder et al. „An overview of national and international long chain omega-3 polyunsaturated fatty acid intake recommendations for healthy populations.” Nutrition Research Reviews, 2025.
- University of East Anglia. „Most of the world isn’t getting enough omega-3.” ScienceDaily, 2025.






