Dietos

Vynuogių dieta: saldus kelias į sveikatą ir grožį

Atraskite, kodėl vynuogės vadinamos „antrosios jaunystės“ uogomis ir kaip vynuogių dieta gali padėti ne tik numesti svorio, bet ir pagerinti odos būklę bei sustiprinti sveikatą.

Atkreipkite dėmesį
  • Vynuogės, ypač raudonosios, yra gausus antioksidantų (resveratrolio) ir mineralo boro šaltinis.
  • Jos padeda reguliuoti skysčių balansą, gerina virškinimą ir palaiko širdies sveikatą.
  • Vyresnėms moterims vynuogės naudingos, nes padeda palaikyti estrogenų kiekį ir mažina osteoporozės riziką.

Vynuogės – tikras gardėsis, kuriam sunku atsispirti. O žinodamos, kiek naudos jos teikia jūsų sveikatai ir grožiui, jas pamilsite dar labiau! Šios uogos yra ne tik puikus desertas, bet ir vertingų medžiagų šaltinis, galintis padėti tiek lieknėjant, tiek puoselėjant odos jaunystę.

Ar vynuogės tinka lieknėjantiems?

Anksčiau manyta, kad vynuogės nėra tinkamas pasirinkimas lieknėjantiems dėl didelio cukraus kiekio. Taip, vynuogės yra kaloringesnės nei kiti vaisiai (apie 70 kcal 100 g), tačiau šis mitas yra neteisingas. Vartojamos saikingai, jos gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų.

  • Spartina medžiagų apykaitą.
  • Skatina skysčių išsiskyrimą (veikia kaip natūralus diuretikas).
  • Gerina žarnyno peristaltiką dėl jose esančių skaidulų.
  • Puikiai tinka vietoj saldumynų ir padeda numalšinti potraukį cukrui.

Iškrovos dienos su vynuogėmis

Vynuogės yra puikus pasirinkimas iškrovos dienoms. Jose esantys natūralūs cukrūs (gliukozė ir fruktozė) palaiko stabilų energijos lygį, todėl nejusite stipraus alkio.

  • Iškrovos dieną rekomenduojama suvartoti 1–1,5 kg vynuogių (tai sudarys apie 700–1000 kcal).
  • Svarbu gerti daug vandens.
  • Kitą dieną venkite sunkaus maisto ir nepersivalgykite.

Jaunystės eliksyras jūsų odai

Reguliarus vynuogių vartojimas gali padėti pagerinti odos būklę, sumažinti celiulitą ir atsikratyti maišelių po akimis.

  • Mažina patinimus: Vynuogėse gausu kalio, kuris skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo.
  • Valo organizmą: Pektinai veikia kaip švelni „šluota“ žarnynui ir padeda pašalinti toksinus.
  • Maitina odą: Vitaminai C, B grupės, PP, kalcis, geležis, magnis ir cinkas maitina ir drėkina odą iš vidaus.
vynuogės
Vynuogės yra puikus pasirinkimas iškrovos dienoms, nuotrauka freepik

Vynuogės – tikras sveikatos šaltinis

Vynuogėse, ypač jų odelėje ir sėklose, gausu galingų antioksidantų – polifenolių (tarp jų ir garsiojo resveratrolio).

  • Kovoja su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus.
  • Saugo širdį: Padeda palaikyti kraujagyslių elastingumą ir trukdo susidaryti trombams.
  • Mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį. Šia savybe ypač pasižymi vynuogių sėklų aliejus.

Ampeloterapija: gydymas vynuogėmis

Gydymas vynuogėmis yra tokia sena ir pripažinta praktika, kad turi net savo pavadinimą – ampeloterapija.

  • Patarimas: Rinkitės tamsias, raudonas arba violetines vynuoges – jose antioksidantų koncentracija yra didžiausia. Valgykite uogas su odelėmis ir sėklomis (gerai jas sukramtydamos).

Vynuogės – „antrosios jaunystės“ uoga moterims

Medikai ir mitybos specialistai rekomenduoja vyresnio amžiaus moterims reguliariai valgyti vynuoges. Priežastis – jose esantis mineralas boras.

  • Padeda palaikyti estrogenų lygį, kuris natūraliai mažėja menopauzės metu.
  • Mažina osteoporozės riziką, nes estrogenai yra būtini efektyviam kalcio įsisavinimui kauluose.

Ką daryti ne sezono metu?

Sezono metu gydytis vynuogėmis paprasta, tačiau žiemą jos brangios. Puiki alternatyva – razinos. Džiovinimo metu jose koncentruojasi mineralai, ypač kalis ir geležis, tačiau prarandama dalis vitamino C.

Vynuogių savaitė: 7 dienų meniu pavyzdys

Jei norite išbandyti vynuogių dietą, svarbu nepamiršti skaičiuoti kalorijų. Laikantis 1200 kcal dietos, galite suvalgyti apie 1 kg vynuogių (apie 700 kcal) ir papildyti racioną kitais lengvais, baltymais praturtintais produktais (apie 500 kcal).

moteris pjausto vynuoges
Jei norite išbandyti vynuogių dietą, svarbu nepamiršti skaičiuoti kalorijų, nuotrauka freepik

Pirmadienis: Daržovių salotos su vynuogėmis

  • Reikės: 250 g vynuogių, 75 g fetos arba kito mėgstamo sūrio, 150 g salierų lapkočių, 1 paprika, 1 pomidoras, 200 g konservuotų avinžirnių ar pupelių, šaukštas krapų, šaukštas vynuogių sėklų aliejaus, pusės citrinos sulčių, druskos, pipirų, salotų lapų.
  • Gaminimas: Daržoves ir vynuoges supjaustykite, pupeles nukoškite. Viską sumaišykite su sūrio kubeliais, apšlakstykite aliejumi bei citrinos sultimis ir patiekite salotų lapų „lizde“.

Antradienis: Žaliasis gėrimas (glotnutis)

  • Reikės: Stiklinė žaliųjų vynuogių, 2 kiviai, sauja špinatų (papildomai).
  • Gaminimas: Nulupkite kivius. Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

Trečiadienis: Greitas varškės desertas

  • Reikės: 300 g vynuogių, 6 varškės sūreliai (neglaistyti, natūralaus skonio), 2 pakeliai apelsinų želė.
  • Gaminimas: Želė ištirpinkite mažesniame kiekyje vandens (nei nurodyta) ir šiek tiek atvėsinkite. Supilkite į varškės sūrelius ir išplakite maišikliu. Įmaišykite perpus perpjautas vynuoges. Supilkite į formą ir atšaldykite.

Ketvirtadienis: Vaisių salotos

  • Reikės: Po 300 g raudonųjų ir žaliųjų vynuogių, 2 kriaušės, 3 persikai, 1 nedidelis melionas, 1 citrinos sultys.
  • Gaminimas: Vaisius ir vynuoges nuplaukite, supjaustykite kubeliais. Viską sumaišykite dubenyje ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad vaisiai nepatamsėtų.

Penktadienis: Arbūzo krepšelis su vynuogėmis

  • Reikės: 1 nedidelis arbūzas, 500 g vynuogių, šviežių mėtų.
  • Gaminimas: Nupjaukite arbūzo viršų. Šaukštu išskobkite minkštimą, jį supjaustykite kubeliais. Sumaišykite su perpus perpjautomis vynuogėmis ir mėtų lapeliais, sudėkite atgal į arbūzo „krepšelį“.

Šeštadienis: Vištienos šlaunelės su vynuogių padažu

  • Reikės: 5 vištos šlaunelės (be odos), 600 g tamsių vynuogių, 2 šaukštai aliejaus, vištienos prieskonių, šviežių petražolių.
  • Gaminimas: Šlauneles įtrinkite prieskoniais. Įkaitintame aliejuje apkepkite iš visų pusių. Vynuoges sutrinkite ir perkoškite sultis. Supilkite sultis ant vištienos ir troškinkite ant silpnos ugnies apie valandą. Patiekite su ryžiais, apibarstę petražolėmis.

Sekmadienis: Dvispalviai drebučiai

  • Reikės: Po 350 g raudonųjų ir žaliųjų vynuogių, 1 pakelis citrinų želė, 1 pakelis vyšnių želė.
  • Gaminimas: Paruoškite abiejų spalvų želė (naudokite mažiau vandens nei nurodyta). Į stiklinių taurių dugną pilkite šiek tiek vyšnių želė ir dėkite raudonųjų vynuogių. Kai sustings, dėkite žaliąsias vynuoges ir pilkite citrinų želė. Sluoksniuokite, kol taurės bus pilnos. Laikykite šaldytuve, kol visiškai sustings.

Margarita Isakova

Margarita gilinasi į sudėtingas temas, kad jūs galėtumėte priimti paprastus sprendimus. Jos žvilgsnis – analitinis ir strategiškas. Ar tai būtų karjeros posūkiai, ar santykių dinamika, Margarita ieško esmės, gilinasi į priežastis ir padeda sudėlioti viską į logiškas lentynėles. Ji tiki, kad pasitikėjimas savimi kyla iš žinių, todėl jos straipsniai yra paremti faktais, aiškiais argumentais ir praktiškais, veikiančiais žingsniais.

Panašūs straipsniai

Taip pat skaitykite
Close
Back to top button