Receptai

Tobula braškių uogienė: 15 receptų, kuriuos privalote išbandyti

Nuo tradicinės „penkiaminutės“ iki gardumynų su apelsinais ar net rozmarinais – išsamus gidas, kaip išvirti pačią skaniausią braškių uogienę.

Atkreipkite dėmesį
  • Norint išvirti tobulą braškių uogienę, svarbu kruopščiai paruošti uogas (perrinkti, nuplauti, nusausinti), pasirinkti tinkamą virimo indą ir nepamiršti nugraibstyti susidariusių putų.
  • Egzistuoja daugybė gardžių braškių uogienės receptų: nuo klasikinių variantų, tokių kaip tiršta ar „penkiaminutė“, iki greitai paruošiamų orkaitėje ar daugiafunkciame puode bei nekeptų šaltų uogienių.
  • Braškių uogienės skonį galima paįvairinti ir praturtinti pridedant kitų uogų (vyšnių, agrastų), vaisių (apelsinų, bananų, abrikosų), įvairių prieskonių ar net netikėtų žolelių (rozmarino, mėtų).
  • Naudojant natūralius tirštiklius, tokius kaip agaras ar pektinas, galima išvirti tirštą, į marmeladą ar džemą panašią uogienę su mažesniu cukraus kiekiu ir išsaugant uogų vientisumą.

Vasaros kvapas stiklainyje – kas gali būti geriau? Braškių uogienė yra ne tik gardus desertas, bet ir puikus būdas išsaugoti saulėtų dienų skonį žiemai. Mūsų redakcija surinko pačius skaniausius naminės braškių uogienės receptus ir dalijasi paslaptimis, kaip išvirti tobulą gardumyną, kuris sužavės net didžiausius smaližius. Šie braškių uogienės receptai tiks kiekvienai šeimininkei!

Kaip paruošti braškes ir virti tobulą uogienę? Auksinės taisyklės

Prieš pradedant virti, svarbu tinkamai paruošti uogas ir žinoti keletą gudrybių:

  • Uogų paruošimas: Kruopščiai perrinkite braškes, pašalinkite pažeistas ar pradėjusias gesti. Jei virsite uogienę iš sveikų uogų, rinkitės didžiausias ir gražiausias. Minkštesnės uogos tiks trintai uogienei. Plaukite atsargiai, kad nesutraiškytumėte. Labai nešvarias uogas galima 15 minučių pamirkyti vandenyje, retkarčiais pamaišant – nešvarumai nusės ant dugno. Po plovimo uogas išdėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad nudžiūtų. Kotelius šalinkite tik nuo sausų ir švarių uogų, kad neištekėtų sultys.
  • Prieskoniai įvairovei: Norėdami paįvairinti skonį, galite pridėti žiupsnelį vanilės, cinamono ar kardamono. Iš žolelių tinka rozmarinas, bazilikas, mėtos. Jei prieskonius dėsite baigiant virti, aromatas bus ryškesnis.
  • Tinkami indai: Uogienei virti naudokite nerūdijančio plieno puodą ar dubenį, tinka ir variniai indai. Emaliuotą indą galima naudoti, jei nėra emalio įskilimų. Aliumininis puodas tinka tik uogienei, kuri verdama vienu kartu ir iškart perpilama į kitą indą – aliuminis gali oksiduotis ir sugadinti skonį, jei uogienė jame vėsta ar verdama kelis kartus.
  • Putų nugraibstymas: Virimo metu būtina nugraibstyti putas. Jei jų nepašalinsite, uogienė trumpiau laikysis, bus neskaidri ir ne tokia aromatinga bei skani.

Populiariausi braškių uogienės receptai: nuo klasikos iki netikėtų derinių

Klasikiniai ir greitieji variantai

  1. Tiršta braškių uogienė (vienu virimu) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 1,1 kg cukraus. Gaminimas: Uogas sudėkite į puodą, užberkite cukrumi. Kaitinkite ant minimalios ugnies. Po maždaug 15 min. uogos pradės leisti sultis. Virkite apie 2 valandas, retkarčiais pamaišydami ir nugraibstydami putas. Išvirusią palikite visiškai atvėsti – vėsdama ji sutirštės.
  2. Braškių uogienė orkaitėje Ingredientai: 1,1 kg braškių, 1 citrina, 1,1 kg cukraus. Gaminimas: Braškėms nupjaukite kotelius. Uogas sumaišykite su cukrumi (atsargiai, kad nesusitraiškytų). Stiklainius išplaukite ir nusausinkite. Braškes su cukrumi sudėkite į stiklainius, nepripildydami iki viršaus. Dėkite į šaltą orkaitę. Įjunkite kaitinimą ir įkaitinkite iki 150°C. Virkite 1 valandą. Atsargiai išimkite stiklainius (naudokite virtuvines pirštines). Iš vieno stiklainio uogienę supilstykite į likusius, kad būtų pilni. Palaukite, kol visiškai atvės, ir uždarykite dangteliais.
  3. Braškių uogienė su sveikomis uogomis („Penkiaminutė“) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 1,1 kg cukraus. Gaminimas: Į puodą sluoksniais dėkite pusę uogų, pusę cukraus, tada likusias uogas ir likusį cukrų. Palikite 5 valandas kambario temperatūroje, kad uogos išskirtų sultis. Puodą statykite ant lėtos ugnies ir užvirkite. Virimo metu išsiskirs dar sulčių. Užvirus virkite 5 minutes ir nukelkite nuo ugnies. Leiskite visiškai atvėsti. Pakartotinai užvirkite ant mažos ugnies ir virkite dar 5 minutes. Vėl nukelkite ir atvėsinkite. Tada procesą pakartokite trečią kartą. Klasikiniame variante procesas kartojamas triskart. Jei pakartosite dar kelis kartus, sirupas bus tirštesnis.
  4. Braškių uogienė daugiafunkciame puode Ingredientai: 1,1 kg braškių, 1,1 kg cukraus. Gaminimas: Uogas galite palikti sveikas arba supjaustyti ketvirčiais. Dėkite į daugiafunkcio puodo indą. Užberkite cukrumi. Jei norite vientisesnės masės, uogas sutrinkite grūstuve arba palikite sveikas. Gaminkite „Troškinimo“ (Stew) programa 1 valandą.
nuotrauka freepik

Uogienės be virimo ir su tirštikliais

  1. Braškių uogienė be virimo (šalta) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 750 g cukraus. Gaminimas: Uogas sudėkite į indą, užberkite cukrumi ir sutrinkite grūstuve. Vietoj grūstuvės galima braškes su cukrumi sutrinti elektriniu trintuvu, paliekant nedidelius gabalėlius skoniui. Palikite kambario temperatūroje porai valandų, kad ištirptų cukraus kristalai. Po to dėkite į šaldymo kamerą žiemai arba laikykite šaldytuve.
  2. Braškių uogienė su agar-agaru (tiršta, panaši į marmeladą) Ingredientai: 11 g agar-agaro, 200 ml vandens, 550 g cukraus, 1 kg braškių. Gaminimas: Agar-agarą suberkite į stiklinę su šiltu vandeniu, kruopščiai išmaišykite ir kol kas palikite brinkti kambario temperatūroje. Uogas supjaustykite gabalėliais. Sudėkite į platų puodą. Pridėkite cukrų ir išmaišykite. Agar-agarą supilkite į atskirą nedidelį puodą, uždenkite ir užvirkite. Virkite 5 minutes, periodiškai maišydami. Braškes statykite ant viryklės ir pakaitinkite, bet dar neužvirkite. Supilkite išvirusį agar-agarą ir kruopščiai išmaišykite. Visą masę užvirkite, periodiškai maišydami. Užvirus virkite 2 minutes. Iškart supilstykite į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais ir apverskite. Apklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
  3. Braškių uogienė su pektinu (tiršta, žele konsistencijos, uogų gabalėliai lieka sveiki, ne per saldi, su rūgštele, labai aromatinga) Ingredientai: 1,5 kg braškių, 800 g cukraus, 35 g pektino. Gaminimas: 750 g uogų sutrinkite elektriniu trintuvu iki tyrės. Likusią pusę supjaustykite stambiais gabalėliais. Viską kartu sudėkite į virimo indą. Atskirame dubenyje sumaišykite cukrų su pektinu iki vientisos masės. Suberkite į uogas ir kruopščiai išmaišykite. Statykite ant vidutinės ugnies. Nuolat maišykite, kol užvirs. Leiskite pavirti 3 minutes ir iškart išjunkite. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite sterilizuotais dangteliais (stiklainių apversti nereikia). Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Netikėti skonių deriniai

  1. Braškių uogienė su apelsinais Ingredientai: 900 g braškių, 450 g cukraus, 2 prinokę apelsinai. Gaminimas: Braškes supjaustykite ketvirčiais arba palikite sveikas. Dėkite į puodą, užberkite cukrumi. Įjunkite vidutinę ugnį ir užvirkite. Apelsinus nulupkite. Pašalinkite baltąją žievės dalį, taip pat permatomas skiltelių plėveles ir sėklas (baltoji dalis suteiks kartumo). Supjaustykite stambiais gabalais. Kai uogienė užvirs, sumažinkite ugnį iki minimumo ir pridėkite apelsinų gabalėlius. Virkite dar 10 minučių. Tada išjunkite ugnį ir atvėsinkite. Procesą su užvirinimu ir atvėsinimu pakartokite triskart.
  2. Braškių uogienė su agrastais (saldžiarūgštis skonis, ryškus aromatas) Ingredientai: 300 g braškių, 300 g agrastų, 30 ml citrinos sulčių, 60 ml vandens, 450 g cukraus. Gaminimas: Agrastams nuimkite kotelius ir uodegėles, braškėms – lapelius. Braškes sudėkite į virimo indą ir sutrinkite šaukštu. Suberkite agrastus, supilkite citrinos sultis ir vandenį. Ant lėtos ugnies užvirkite ir virkite 10 minučių, kol suminkštės. Virimo metu dažnai maišykite. Suberkite cukrų ir virkite dar 8 minutes, kol cukrus ištirps. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite dar 11 minučių. Proceso metu maišykite ir nugraibstykite putas. Patikrinkite tirštumą: užlašinkite ant lėkštelės. Po minutės paspauskite lašą šaukštu. Jei jis susiraukšlėjo – uogienę galima išjungti. Jei lašas skystas – pavirkite dar 3 minutes. Paruoštą uogienę supilstykite į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais, apverskite, apklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
  3. Braškių uogienė su vyšniomis (greitasis „penkiaminutės“ receptas su sveikomis uogomis) Ingredientai: 850 g vyšnių (be kauliukų), 1 kg braškių, 850 g cukraus. Gaminimas: Iš vyšnių išimkite kauliukus. Visas uogas sudėkite į virimo indą ir užberkite cukrumi. Ant nedidelės ugnies užvirkite. Užvirus virkite 5 minutes. Tada atvėsinkite iki kambario temperatūros. Virimo procesą pakartokite dar du kartus.
  4. Braškių uogienė su bananais (aromatingas, saldžiarūgštis derinys) Ingredientai: 600 g braškių, 3 prinokę bananai, 320 g cukraus. Gaminimas: Uogas supjaustykite ketvirčiais. Bananus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Kol kas atidėkite. Į puodą supilkite 100 ml vandens ir suberkite cukrų. Įjunkite lėtą ugnį ir maišykite, kol užvirs. Užvirus virkite 5 minutes, kol ištirps cukrus. Išjunkite ugnį. Sudėkite supjaustytus bananus ir braškes. Atsargiai išmaišykite ir palikite atvėsti. Kai uogienė atvės, įjunkite vidutinę ugnį ir užvirkite. Virkite 5 minutes, tada išjunkite viryklę ir atvėsinkite. Kaitinimo ir vėsinimo procesą pakartokite nuo 3 iki 5 kartų. Kuo daugiau kartų virsite, tuo tirštesnė bus uogienė.
  5. Braškių uogienė su abrikosais (rinkitės kietesnius vaisius) Ingredientai: 600 g abrikosų, 600 g braškių, 350 ml vandens, 1 kg cukraus. Gaminimas: Abrikosus nulupkite, išimkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais. Braškes palikite sveikas. Kol kas atidėkite. Į virimo puodą supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Įjunkite lėtą ugnį. Maišykite, kol užvirs. Užvirus pavirkite 6 minutes, kol ištirps cukrus. Išjunkite ugnį. Sudėkite braškes su abrikosais į sirupą ir išmaišykite. Palikite pastovėti 5 valandas kambario temperatūroje. Po to užvirkite ant vidutinės ugnies ir pavirkite 16 minučių.
  6. Braškių uogienė su citrusais (apelsinu ir citrina) (citrusų aromatas maloniai subalansuoja braškių saldumą) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 1 prinokęs apelsinas, 1,1 kg cukraus, ½ citrinos. Gaminimas: Sveikas braškes sudėkite į virimo indą. Užberkite cukrumi ir palikite 5 valandas kambario temperatūroje, kad uogos išskirtų sultis. Iš apelsino ir citrinos išspauskite sultis. Vaisių sultis supilkite į uogas. Maišydami ant vidutinės ugnies užvirkite. Užvirus sumažinkite ugnį iki minimumo ir pavirkite 5 minutes. Tuo metu nugraibstykite putas. Paruoštą uogienę supilstykite į sterilius stiklainius ir užsukite. Apklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
  7. Braškių uogienė su rozmarinu (aromatingas receptas, tinka ne tik desertams, bet ir kaip padažas prie mėsos) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 35 ml citrinos sulčių, 450 g cukraus, 10 ml balzaminio acto, nedidelis ryšelis šviežio rozmarino, žiupsnelis maltų juodųjų pipirų, 65 ml degtinės ar tekilos. Gaminimas: Uogas nuplaukite ir nuimkite kotelius. Sudėkite į virimo puodą ir užberkite cukrumi. Kelis kartus pakratykite indą, kad pasiskirstytų cukrus. Atidėkite porai valandų kambario temperatūroje. Rozmariną nuplaukite ir dėkite prie braškių. Jei nenorite, kad žolelės patektų į gatavą desertą, įvyniokite jas į marlę ir suriškite. Puodą statykite ant viryklės ir užvirkite ant mažos ugnies. Pavirkite 5 minutes, periodiškai maišydami. Tada nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite 7 valandas kambario temperatūroje. Išimkite rozmariną. Supilkite degtinę ar tekilą, pridėkite citrinos sultis ir actą. Pabarstykite pipirais. Viską išmaišykite ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Kai tik užvirs, iškart nukelkite nuo viryklės, supilstykite į sterilius stiklainius ir užsukite dangteliais. Apverskite stiklainį, apvyniokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
  8. Braškių uogienė su imbieru (aromatingas desertas sušildys šaltą žiemą ir primins vasarą) Ingredientai: 1,1 kg braškių, 750 g cukraus, 1 apelsinas, 55 g imbiero šaknies. Gaminimas: Į virimo puodą berkite šiek tiek cukraus, tada dėkite sluoksnį uogų. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus komponentus. Paskutinis sluoksnis turi būti cukrus. Uždenkite dangčiu ir palikite 9 valandas kambario temperatūroje, kad uogos išskirtų sultis. Statykite ant lėtos ugnies ir užvirkite. Užvirus virkite 10 minučių. Imbierą nuplaukite, nulupkite odelę, nusausinkite servetėle. Sutarkuokite smulkia tarka. Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Nutarkuokite žievelę smulkia tarka. Suberkite imbierą su žievele į uogas. Išmaišykite ir virkite pusvalandį ant lėtos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Karštą uogienę supilstykite į sterilius stiklainius ir užsukite. Apverskite dangteliais žemyn ir apvyniokite rankšluosčiu. Palikite visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje.

Mėgaukitės vasaros skoniu ištisus metus!

Šie įvairūs braškių uogienės receptai leis kiekvienam atrasti savo mėgstamiausią. Nebijokite eksperimentuoti, derinti skonius ir džiaugtis naminės uogienės teikiamu malonumu!

Panašūs straipsniai

Back to top button