Receptai

Greita vakarienė per 20 minučių: receptai, kai visiškai nėra laiko

Kai jėgų gaminti nebėra, šie receptai jus išgelbės. Pamirškite pusfabrikačius – tikras maistas paruošiamas greičiau nei atvyksta kurjeris.

Grįžtate namo po ilgos darbo dienos. Galvoje vis dar sukasi neužbaigti darbai, vaikai reikalauja dėmesio, o energijos likutis lygus nuliui. Mintis apie sudėtingą gaminimą ir, svarbiausia, kalną indų po to, atrodo nepakeliama. Ranka pati tiesiasi link telefono užsisakyti maistą į namus.

Stop. Mes jus puikiai suprantame. Tačiau Anna Jones savo knygoje „One Pot, Pan, Planet“ siūlo alternatyvą, kuri yra greitesnė nei kurjerio atvykimas ir žymiai palankesnė jūsų savijautai bei piniginei. Tai – „Quick“ (Greitų) receptų skyrius, skirtas būtent toms akimirkoms, kai laiko ir noro stovėti prie viryklės yra minimaliai.

Šiame straipsnyje pasidalinsime paslaptimis, kaip per 20 minučių (ar net greičiau) paruošti restoraninio lygio vakarienę, ir pateiksime du genialius receptus, kurie taps jūsų išsigelbėjimu darbo dienomis.

Greito gaminimo strategija: kaip neaukoti skonio dėl laiko

Greita vakarienė neturi būti nuobodi ar nesveika. Paslaptis slypi ne pusfabrikačiuose, o protingame ingredientų pasirinkime ir keliuose techniniuose triukuose.

1. Skonio „bombos“ jūsų spintelėje

Kai gaminame ilgai, skonis vystosi lėtai troškinant. Kai gaminame greitai, mums reikia ingredientų, kurie skonį suteikia iškart. Anna Jones rekomenduoja visada turėti šiuos produktus:

  • Miso pasta: Suteikia gilų umami skonį akimirksniu.
  • Žemės riešutų sviestas ir tahini: Suteikia kreminę tekstūrą ir sotumą be grietinėlės.
  • Aitriosios paprikos aliejus (Chilli oil) ar pasta: Greitas būdas pridėti šilumos ir charakterio.
  • Tamarindų pasta ar žaliosios citrinos: Rūgštis yra būtina, kad „pažadintų“ patiekalą.

2. Virdulys – jūsų geriausias draugas

Niekada nelaukite, kol vanduo užvirs puode ant viryklės. Visada pirmiausia užkaiskite elektrinį virdulį. Tai sutaupo brangias 5–10 minučių. Makaronus, daržoves ar sultinį užpilkite jau verdančiu vandeniu.

3. Pjaustymo menas

Kuo smulkiau supjaustysite daržoves, tuo greičiau jos išvirs. Morkas ar cukinijas skuskite juostelėmis daržovių skustuku, o kietas daržoves (pvz., saldžiąsias bulves ar moliūgus) pjaustykite plonais griežinėliais.

Visada pirmiausia užkaiskite elektrinį virdulį. Tai sutaupo brangias 5–10 minučių

Receptas 1: Gydantis saldžiųjų bulvių ir miso sultinys (paruošiamas per 15 min.)

Tai vienas greičiausių receptų knygoje, idealiai tinkantis, kai jaučiate, kad kimba peršalimas arba tiesiog reikia jaukaus „apkabinimo dubenėlyje“. Kokosų pienas suteikia riebumo, o tamarindai ir laimas – gaivumo.

Jums reikės (2 porcijoms):

  • 150 g kiaušininių arba ryžių makaronų (noodles)
  • 1 skardinės (400 ml) kokosų pieno
  • 1 v.š. tamarindų pastos
  • Nykščio dydžio imbiero gabalėlio (nulupto)
  • 1 vidutinės saldžiosios bulvės
  • 2 v.š. miso pastos
  • 2 didelių saujų žalių daržovių (brokolių, šparaginių pupelių ar smulkinto kale kopūsto)

Pateikimui:

  • Aitriųjų paprikų dribsnių ar prieskonių mišinio (pvz., Togarashi)
  • Šviežių bazilikų ar mėtų
  • Svogūnų laiškų, smulkintų
  • Laimo skiltelių

Gaminimo eiga:

  1. Užkaiskite pilną virdulį vandens. Pasiruoškite du puodus.
  2. Į vieną puodą sudėkite makaronus, užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite pagal instrukciją (dažniausiai 3–5 min.).
  3. Į kitą puodą pilkite 200 ml verdančio vandens, supilkite kokosų pieną, tamarindų pastą ir įtarkuokite imbierą. Statykite ant vidutinės ugnies.
  4. Labai plonai (tai svarbu greičiui!) supjaustykite saldžiąją bulvę ir meskite į sultinį. Virkite apie 10 minučių ant stiprios ugnies, kol bulvė suminkštės.
  5. Mažame dubenėlyje sumaišykite miso pastą su šlakeliu šalto vandens (kad nesušoktų į gumulėlius) ir įmaišykite į nuimtą nuo ugnies sultinį. Svarbu: miso nevirinkite, kad išsaugotumėte gerąsias bakterijas.
  6. Į sultinį sudėkite žalias daržoves ir pavirkite dar 2–3 minutes, kol jos suminkštės, bet išliks ryškios spalvos.
  7. Nusunkite makaronus, dėkite į dubenėlius, užpilkite kvapniu sultiniu su daržovėmis. Gausiai apibarstykite žalumynais ir aitriąja paprika.
Šis patiekalas įkvėptas Taivano virtuvės ir yra tikra skonių bomba

Receptas 2: Kreminiai žemės riešutų ir agurkų makaronai

Šis patiekalas įkvėptas Taivano virtuvės ir yra tikra skonių bomba. Tai patiekalas, kurį norėsite valgyti vėl ir vėl. Padažas yra toks geras, kad jį galima valgyti tiesiog šaukštais.

Jums reikės (4 porcijoms):

  • 1 vidutinio agurko
  • 150 g cukrinių žirnių ankščių (sugar snap peas)
  • 250 g kiaušininių arba ryžių makaronų

Genialiam riešutų padažui:

  • 5 v.š. švelnaus žemės riešutų sviesto
  • 2 v.š. tahini (sezamų pastos)
  • 4 v.š. tamsaus sojų padažo
  • 2 a.š. sezamų aliejaus
  • 2 a.š. medaus arba klevų sirupo
  • 2 a.š. ryžių acto
  • 2–4 v.š. aitriųjų paprikų aliejaus (chilli oil) – pagal skonį
  • 2 skiltelių česnako, labai smulkiai sukapotų

Pateikimui:

  • Svogūnų laiškų, kalendros, traiškytų žemės riešutų.

Gaminimo eiga:

  1. Perpjaukite agurką išilgai. Šaukšteliu išskobkite vandeningą vidurį (neišmeskite!). Likusią agurko dalį supjaustykite plonais pagaliukais. Žirnių ankštis perpjaukite išilgai.
  2. Išvirkite makaronus, perliekite šaltu vandeniu, kad nesuliptų.
  3. Padažas: Į maisto smulkintuvą (blenderį) sudėkite išskobtą agurko vidurį (tai suteiks padažui gaivumo ir skystesnę konsistenciją), riešutų sviestą, tahini, soją, aliejų, medų ir actą. Sutrinkite iki lygios masės. Įmaišykite česnaką ir aitriųjų paprikų aliejų. Jei padažas per tirštas, įpilkite šlakelį vandens – jis turi būti kaip tirštas salotų padažas.
  4. Sumaišykite makaronus su padažu, agurkais ir žirneliais.
  5. Patiekite apibarstę kalendra, svogūnų laiškais ir traškiais riešutais.

Ši greita vakarienė yra įrodymas, kad kai „nėra laiko“, nebūtina aukoti kokybės. Kartais patys paprasčiausi ingredientai, sujungti teisingu būdu, sukuria didžiausią stebuklą lėkštėje.

Lelija Kalinauskaitė

Lelijai pasaulis atsiveria per jausmus – namų jaukumą, nuoširdžius santykius ir asmenines istorijas. Jos žvilgsnis – šiltas, įžvalgus ir gilus. Lelija rašo apie tai, kas nematoma plika akimi, bet jaučiama širdimi. Ar tai būtų sudėtingi santykių etapai, ar knygos, keičiančios požiūrį, ar tiesiog tyla ir ramybė, atrasta savo sode – jos tekstai yra kvietimas sustoti, giliau įkvėpti ir prisiminti, kad tikroji laimė slypi prasminguose ryšiuose.

Panašūs straipsniai

Back to top button