Mityba

Garsusis Dubajaus šokoladas: pasigaminkite namuose!

Atraskite egzotiškų skonių pasaulį – nuo šio šokolado populiarumo priežasčių iki receptų, kuriuos galite išbandyti savo virtuvėje.

Atkreipkite dėmesį
  • Dubajaus šokoladas išsiskiria unikaliais skonių deriniais (pvz., su traškia kataifi tešla ir pistacijomis), aukštos kokybės ingredientais ir menišku pateikimu.
  • Jo populiarumą lėmė augantis susidomėjimas kulinariniu menu, technologijų pažanga ir natūralių, kokybiškų produktų vertinimas
  • Nors rinkoje gausu prabangių variantų, išskirtinį Dubajaus šokoladą, pavyzdžiui, garsųjį su traškiais kataifi siūleliais, galima sėkmingai pasigaminti ir namų sąlygomis.
  • Norint išsaugoti nepriekaištingą skonį ir tekstūrą, šį rankų darbo ar pirktinį šokoladą svarbu laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, vengiant drėgmės ir šaldytuvo.

Dubajaus šokoladas – tai ne šiaip saldumynas. Šis terminas apibendrina įvairiausius šokolado gaminius, itin populiarius Jungtiniuose Arabų Emyratuose, ypač Dubajuje. Šis vienas didžiausių ir kosmopolitiškiausių pasaulio miestų tapo tikru kulinarinių inovacijų centru, ir šokoladas čia tikrai neliko nuošalyje. Dubajaus šokoladas pasižymi unikaliais skonių deriniais, dažnai įtraukiančiais gausybę prieskonių, riešutų ir net vaisių. Tačiau tai, kas šį gardėsį daro išties ypatingu, yra jo pateikimas ir ingredientų kokybė. Daugelis Dubajaus parduotuvių ir konditerijos dirbtuvių siūlo rankų darbo šokoladą, kur kiekviena plytelė ar saldainis – tikras meno kūrinys.

Dubajaus šokolado fenomeno paslaptis

Tendencija ir susižavėjimas Dubajaus šokoladu pradėjo vystytis dėl kelių veiksnių:

  • Augantis dėmesys kulinarijos menui: Pasaulyje populiarėjant gastronominiams turams, Dubajus, aktyviai remiamas vyriausybės, savo kulinarinius pasiūlymus pavertė svarbia kultūros dalimi. Virtuvės šefai ėmė kurti unikalius desertus, atspindinčius tradicinius arabiškus skonius, derinamus su moderniomis gaminimo technikomis.
  • Technologijų pažanga: Naujos technologijos padėjo vietos gamintojams atrasti inovatyvius šokolado gamybos ir pakavimo būdus. Konditeriai pradėjo eksperimentuoti su formomis, tekstūromis ir deriniai, paversdami Dubajaus šokoladą ryškiu šiuolaikinio kulinarijos meno pavyzdžiu.
  • Kokybiškų natūralių produktų paieškos: Vartotojai vis labiau pradėjo vertinti šokoladą, pagamintą iš aukštos kokybės kakavos ir be dirbtinių priedų. Daugelis Dubajaus gamintojų ėmė naudoti kakavą iš konkrečių pasaulio regionų, o tai suteikė produktui unikalumo ir tapo nauja mada.
  • Puiki dovana: Ryškios pakuotės ir įdomios skonio kompozicijos daro šį šokoladą itin patrauklų turistams. Tai paaiškina, kodėl daugelyje prekybos centrų ir suvenyrų parduotuvių rasite platų tokių saldumynų pasirinkimą.

Pasigaminkite „Dubajaus šokoladą“ namuose: 3 receptai

Nors įvairios gamyklos ir konditeriai siūlo savo unikalius variantus, namuose taip pat galite pabandyti sukurti savo Dubajaus šokoladą. Štai keli populiarūs receptai, kuriuos galite išbandyti. Vienas populiariausių – Dubajaus šokoladas receptas su kataifi tešla ir pistacijomis.

1. Traškusis Dubajaus šokoladas su kataifi ir pistacijomis

Ingredientai:

  • Juodasis šokoladas (geros kokybės, ne mažiau 70%) – 450 g
  • Kataifi tešla (plonyčiai tešlos siūleliai) – 150 g
  • Sviestas – 50 g
  • Pistacijų pasta (be cukraus) – 65 g
  • Tahini (sezamų pasta) – 15–20 g

Gaminimo eiga:

  1. Visą šokoladą padalinkite pusiau. Vieną pusę susmulkinkite ir ištirpinkite vandens vonelėje arba trumpais intervalais mikrobangų krosnelėje (atsargiai, geriau nepakankamai pakaitinti, nei leisti užvirti!).
  2. Masę atvėsinkite maišydami iki maždaug 27 °C (temperuokite).
  3. Plonu sluoksniu paskirstykite masę ant formos dugno, suformuokite maždaug 2 cm aukščio bortelius ir dėkite į šaldytuvą sustingti. Patarimas: Tai bus jūsų gardėsio viršus, todėl galite iš anksto pasirūpinti dekoru – ant formos dugno paberti liofilizuotų aviečių ar nupiešti keletą baltojo šokolado „nutekėjimų“.
  4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą. Kataifi tešlą pasmulkinkite maždaug 1–1,5 cm ilgio gabalėliais ir kepkite iki auksinės spalvos. Nuolat maišykite, kad nesudegtų.
  5. Sumaišykite apkeptą tešlą su tahini ir pistacijų pasta.
  6. Išimkite iš šaldytuvo šokolado pagrindą, ant jo dėkite atvėsusį įdarą, išlyginkite, stengdamiesi nepasiekti bortelių krašto.
  7. Ištirpinkite likusią šokolado pusę, ja uždenkite įdaro sluoksnį, išlyginkite silikonine mentele ir dėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms sustingti.
Dubajaus šokolado plytelės

2. Pistacijų šokoladas su rožių vandeniu

Ingredientai:

  • Baltasis šokoladas – 200 g
  • Pistacijos (smulkintos) – 50 g
  • Rožių vanduo – 1 valg. šaukštas

Gaminimo eiga:

  1. Ištirpinkite baltąjį šokoladą.
  2. Suberkite pistacijas, įpilkite rožių vandenį ir gerai išmaišykite.
  3. Supilkite į formą ir palikite šaldytuve, kol sustings.

3. Šokoladiniai saldainiai su šafranu

Ingredientai:

  • Juodasis šokoladas – 200 g
  • Šafranas – žiupsnelis
  • Kokoso drožlės (nebūtina, papuošimui)

Gaminimo eiga:

  1. Ištirpinkite šokoladą ir įmaišykite žiupsnelį šafrano.
  2. Supilstykite į saldainių formeles ir leiskite sustingti.
  3. Jei norite, gatavus saldainius apvoliokite kokoso drožlėse.

Šie receptai tiks ne tik tradiciniam Dubajaus šokoladui kurti, bet ir jūsų pačių eksperimentams. Kiekvienas gali juos pritaikyti pagal savo skonį!

Kaip teisingai laikyti šį gardumyną?

Šokolado laikymas – svarbus procesas, veikiantis jo skonį ir tekstūrą. Tinkamas laikymas turi savų niuansų, ypač kalbant apie Dubajaus šokoladą, kuriame gali būti neįprastų priedų.

  • Temperatūra ir drėgmė: Šokoladą geriausia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, esant 18–20 laipsnių temperatūrai. Venkite laikyti šokoladą šaldytuve, nes tai gali sukelti drėgmės kondensaciją ant jo paviršiaus ir, dėl to, balto apnašo susidarymą. Drėgmė taip pat gali neigiamai paveikti šokolado tekstūrą ir skonines savybes.

Saldžioji Dubajaus magija jūsų virtuvėje

Dubajaus šokoladas – tai ne tik madingas desertas, bet ir galimybė paeksperimentuoti su skoniais bei tekstūromis. Išbandykite šiuos receptus arba kurkite savus, įkvėptus Artimųjų Rytų prabangos ir europietiškos konditerijos tradicijų. Juk geriausias Dubajaus šokoladas receptas yra tas, kuris džiugina būtent jus!

Panašūs straipsniai

Back to top button