Figūrai draugiškas šašlykų marinatas
Atsisveikinkite su majonezu! Dalinamės lengvo, bet labai gardaus šašlykų marinato receptu, kuris nekenks jūsų figūrai.
Kylanti saulė ir vis šiltėjantys orai neabejotinai žadina norą kuo greičiau pradėti kepsnių ant žarijų sezoną! O koks gi pavasaris ar vasara be gardžių, sultingų, kvapą gniaužiančių šašlykų? Tiesa, dažnai mėgaujamės mėsa, marinuota riebiuose, kaloringuose padažuose – su majonezu, grietine ar dideliu kiekiu aliejaus. Tokie marinatai, nors ir skanūs, prideda nemažai papildomų kalorijų ir gali apsunkinti virškinimą. Jei ieškote būdo pasimėgauti gardžiais šašlykais neapsunkinant sąžinės ir tausojant figūrą, siūlome išbandyti šį lengvesnį, bet tikrai ne prastesnio skonio šašlykų marinato receptą!
Kodėl rinktis lengvesnį marinatą?
Marinatai, kurių pagrindą sudaro ne majonezas ar aliejus, o rūgštesni pieno produktai (kefyras, jogurtas), citrinos sultys, actas, mineralinis vanduo ar tiesiog daug svogūnų sulčių, turi savų privalumų:
- Mažiau kalorijų ir riebalų: Akivaizdus pliusas norintiems maitintis sveikiau ar kontroliuoti svorį.
- Puikiai minkština mėsą: Rūgštys ardo kietesnes mėsos skaidulas, todėl ji tampa minkštesnė ir sultingesnė.
- Leidžia atsiskleisti mėsos skoniui: Lengvesnis marinatas neužgožia natūralaus mėsos skonio, tik jį papildo ir pabrėžia.
Receptas: Lengvas ir gardus šašlykų marinatas
(Pastaba: Tai vienas iš populiarių lengvo, figūrai draugiško šašlykų marinato variantų, pagrįstas kefyru ir svogūnais. Ingredientų kiekius galite koreguoti pagal savo skonį ir turimą mėsos kiekį.)
Ingredientai (maždaug 1-1.5 kg mėsos):
- Kefyras (geriau liesesnis, pvz., 1% ar 2.5%) arba natūralus jogurtas be priedų – apie 0.5 – 0.7 litro
- Svogūnai – 3-5 dideli (nebijokite, svogūnų turi būti daug!)
- Gazuotas mineralinis vanduo – apie 100-200 ml (nebūtina, bet suteikia mėsai papildomo purumo)
- Druska – pagal skonį (pradėkite nuo maždaug 1 valg. šaukšto be kaupo 1 kg mėsos)
- Šviežiai malti juodieji pipirai – gausiai, pagal skonį
- Mėgstami šašlykų prieskoniai – pvz., maltos kalendros, saldžiosios paprikos milteliai, džiovinti čiobreliai, raudonėlis, kaukazietiškų prieskonių mišinys (žiūrėkite, kad nebūtų su druska, jei jau sūdėte)
- Lauro lapai – 2-3 vnt. (galima nedėti)
- Česnakas – kelios skiltelės (nebūtina, jei nemėgstate)
Gaminimas:
- Paruoškite mėsą: Mėsą (puikiai tinka vištienos filė ar šlaunelių mėsa be kaulo, kalakutiena, liesesnė kiaulienos sprandinė, nugarinė ar išpjova) supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, tinkamais verti ant iešmo (apie 3-4 cm dydžio).
- Paruoškite svogūnus: Svogūnus nulupkite ir supjaustykite gana storais pusžiedžiais ar žiedais. Sudėkite į didelį dubenį, kuriame marinuosite mėsą, užberkite druską ir labai gerai pamaigykite rankomis, kol svogūnai suminkštės ir pradės skirtis sultys. Tai vienas svarbiausių žingsnių – svogūnų sultys puikiai minkština mėsą ir suteikia jai skonį bei aromatą. Galima dalį svogūnų net sutarkuoti stambia tarka ar susmulkinti elektriniu smulkintuvu, kad sulčių būtų dar daugiau.
- Sumaišykite ingredientus: Į dubenį su svogūnais sudėkite paruoštus mėsos gabalėlius. Jei naudojate, įspauskite ar smulkiai sukapokite česnaką. Gausiai pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir kitais pasirinktais sausais prieskoniais. Įmeskite lauro lapus (jei naudojate).
- Užpilkite kefyru/jogurtu: Viską užpilkite kefyru ar natūraliu jogurtu. Jei norite dar puresnės mėsos, galite papildomai įpilti šiek tiek gazuoto mineralinio vandens.
- Gerai išmaišykite: Rankomis (taip geriausia!) arba dideliu šaukštu labai gerai išmaišykite visus ingredientus, kad marinatas tolygiai pasiskirstytų ir padengtų kiekvieną mėsos gabalėlį. Mėsa turi būti apsemta marinato.
- Marinuokite: Uždenkite indą dangčiu ar maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą marinuotis. Paukštienai užtenka 2-4 valandų, kiaulienai reikėtų marinuotis ilgiau – mažiausiai 4-6 valandas, o geriausia palikti per naktį (8-12 valandų).
Patarimai sėkmingam rezultatui:
- Šis marinatas ypač tinka švelnesnei mėsai – vištienai, kalakutienai, kiaulienos išpjovai. Jei naudosite kietesnę mėsą, marinuokite ilgiau.
- Prieš veriant mėsą ant iešmo, kruopščiai nuvalykite nuo jos svogūnų ir marinato likučius, nes kepdami ant žarijų jie greitai svyla ir suteikia kartumo. Mėsą galite net lengvai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
- Kepkite ant gerai įkaitintų žarijų, dažnai vartydami, kol gražiai apskrus ir iškeps viduje. Neperkepkite, ypač paukštienos, kad liktų sultinga.
Išbandykite šį lengvą ir gaivų šašlykų marinato variantą – jis leis mėgautis sultinga, aromatinga ir minkšta mėsa be nereikalingų kalorijų ir sunkumo jausmo. Tai puikus pasirinkimas sveikesniam ir lengvesniam grilio sezonui! Skanaus!