Receptai

Cukinijų apkepas: 5 receptai, kurie pavyks kiekvienam

Nuo klasikinio su faršu iki puraus pyrago – atraskite savo mėgstamiausią cukinijų apkepą!

Cukinijų sezonas – tikra šventė virtuvėje! O vienas universaliausių ir gardžiausių būdų jas paruošti yra apkepas. Jis gali būti sotus ir mėsiškas, lengvas ir vegetariškas ar net priminti purų pyragą – viskas priklauso nuo jūsų fantazijos. Paruošėme jums 5 patikrintus receptus, tarp kurių savo mėgstamiausią atras kiekvienas!

Ieškote konkretaus recepto? Spauskite čia:

Cukinijų apkepas su faršu – soti ir greita klasika

Cukinijų apkepas su faršu – soti ir greita klasika

Šis variantas šiek tiek primena lazaniją ar naminę picą – sultingas, sotus ir labai gardus. Puikus pasirinkimas šeimos pietums ar vakarienei, kai norisi kažko konkretesnio.

Ingredientai:

  • Cukinijos: 2 vidutinio dydžio (apie 300 g)
  • Maltos vištienos arba kalakutienos faršas: 250 g
  • Svogūnas: 1 vnt.
  • Pomidorai: 2 vnt. (apie 150 g)
  • Fermentinis sūris: 150 g
  • Majonezas arba grietinė: 2 valg. š.
  • Aliejus kepimo formai patepti
  • Druska, malti juodieji pipirai: pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite faršą: Svogūną nulupkite ir kartu su vištienos krūtinėle sumalkite mėsmale. Jei naudojate jau paruoštą faršą, svogūną tiesiog smulkiai sukapokite ir sumaišykite su mėsa.
  2. Sluoksniuokite: Kepimo formos dugną patepkite aliejumi. Cukinijas supjaustykite maždaug 0,5 cm storio griežinėliais ir išklokite pirmą sluoksnį. Pabarstykite druska ir pipirais.
  3. Ant cukinijų tolygiai paskleiskite pusę paruošto faršo. Sluoksnį kartokite: vėl cukinijos (pabarstytos druska) ir likęs faršas.
  4. Viršutinį sluoksnį sudėkite iš cukinijų griežinėlių ir aptepkite majonezu ar grietine.
  5. Pomidorus supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
  6. Kepkite: Viską gausiai apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol sūris gražiai apskrus.

Šis receptas – tikras išsigelbėjimas, kai šaldytuve turite tik kelis paprastus ingredientus

Cukinijų ir bulvių apkepas – kai norisi sočiau

Šis receptas – tikras išsigelbėjimas, kai šaldytuve turite tik kelis paprastus ingredientus. Apkepas išeina labai sotus, švelnios tekstūros ir tiesiog tirpsta burnoje.

Ingredientai:

  • Bulvės: 400 g
  • Cukinijos: 400 g
  • Fermentinis sūris: 100 g
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Česnakas: 1 skiltelė
  • Druska, malti juodieji pipirai: pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite daržoves: Bulves ir cukinijas nulupkite, supjaustykite kubeliais ar griežinėliais, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol suminkštės.
  2. Paruoškite masę: Nupilkite vandenį, pagardinkite daržoves druska bei pipirais ir sutrinkite į vientisą tyrę.
  3. Sūrį sutarkuokite stambia tarka, česnaką susmulkinkite.
  4. Į daržovių tyrę įmuškite kiaušinį, suberkite sūrį su česnaku ir viską gerai išmaišykite.
  5. Ant viršaus gali pabarstyti žalumynų savo nuožiūra.
  6. Kepkite: Paruoštą masę sukrėskite į kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Spalvingas, lengvas ir labai kvapnus – puiki idėja vasariškai vakarienei.

Vegetariškas cukinijų apkepas su baklažanais – lengva ir spalvinga

Šis patiekalas primena garsųjį prancūzišką ratatouille, tik paruošiamas kur kas paprasčiau. Spalvingas, lengvas ir labai kvapnus – puiki idėja vasariškai vakarienei.

Ingredientai:

  • Cukinija: 1 nedidelė (apie 150 g)
  • Baklažanas: 1 vnt.
  • Pomidoras: 1 didelis
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Grietinė: 2 valg. š.
  • Sūris: 50 g
  • Druska: pagal skonį
  • Aliejus formai patepti

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite daržoves: Cukiniją, baklažaną ir pomidorą supjaustykite panašaus storio griežinėliais.
  2. Sluoksniuokite: Kepimo formą patepkite aliejumi. Vertikaliai, kaitaliodami, sluoksniuokite daržoves: cukinijos griežinėlis, baklažano, pomidoro ir vėl iš pradžių, kol užpildysite visą formą. Pabarstykite druska.
  3. Paruoškite užpilą: Dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietine ir žiupsneliu druskos.
  4. Kepkite: Užpilkite daržoves kiaušinių plakiniu, apibarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Kvapnus pyragas su morkomis

Cukinijų apkepas- pyragas su manų kruopomis ir morkomis

Dėl manų kruopų šis apkepas įgauna tvirtesnę, pyrago tekstūrą, o morka suteikia malonaus saldumo ir spalvos. Tai puikus būdas į vaikų mitybą įtraukti daugiau daržovių!

Ingredientai:

  • Cukinijos: 500 g
  • Morka: 1 vnt.
  • Kiaušiniai: 3 vnt.
  • Manų kruopos: 150 g
  • Grietinė: 2 valg. š.
  • Aliejus: 1 valg. š.
  • Druska, pipirai: pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite daržoves: Cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Būtinai gerai nuspauskite susidariusias sultis! Morką nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.
  2. Sumaišykite tešlą: Į dubenį su tarkuotomis cukinijomis sudėkite morkas, įmuškite 2 kiaušinius, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
  3. Suberkite manų kruopas ir dar kartą viską gerai permaišykite.
  4. Paruoškite užpilą: Kitame dubenėlyje išplakite likusį 1 kiaušinį su grietine.
  5. Kepkite: Kepimo formą patepkite aliejumi. Supilkite cukinijų masę, o ant viršaus tolygiai paskleiskite kiaušinio ir grietinės užpilą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Kai norisi kažko greito, paprasto ir be galo gardaus

Greitasis cukinijų apkepas su sūriu ir žalumynais

Kai norisi kažko greito, paprasto ir be galo gardaus. Šis receptas primena purų omletą su daržovėmis ir puikiai tinka pusryčiams ar lengvai vakarienei.

Ingredientai:

  • Cukinijos: 430 g
  • Fermentinis sūris: 80 g
  • Svogūnas: 1 nedidelis
  • Švieži krapai ir svogūnų laiškai: po mažą ryšulėlį
  • Pienas: 150 ml
  • Kiaušiniai: 2 vnt.
  • Miltai: 60 g
  • Kepimo milteliai: 1 arb. š. (5 g)
  • Aliejus: 10 ml
  • Druska: pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite užpilą: Dubenyje šluotele lengvai išplakite kiaušinius su pienu. Suberkite persijotus miltus, druską, kepimo miltelius ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
  2. Sutarkuokite ingredientus: Cukinijas sutarkuokite stambia tarka ir kruopščiai nuspauskite sultis. Sūrį taip pat sutarkuokite.
  3. Viską sumaišykite: Į dubenį su cukinijomis ir sūriu suberkite smulkiai kapotą svogūną ir žalumynus. Viską užpilkite paruoštu tešlos užpilu, įpilkite aliejaus ir gerai išmaišykite.
  4. Kepkite: Gautą masę supilkite į kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Patiekite su grietine.

Auksiniai patarimai, kad apkepas visada pavyktų

  • Svarbiausia taisyklė – nuspauskite sultis! Cukinijos yra labai vandeningos daržovės. Sutarkavę ar supjaustę jas būtinai pabarstykite druska, palikite kelioms minutėms pastovėti, o tada rankomis ar per marlę kuo geriau nuspauskite išsiskyrusį skystį. Taip apkepas bus tvirtas ir neištiš.
  • Jaunos cukinijos geriau. Rinkitės jaunas, nedideles cukinijas su plona odele ir be didelių sėklų. Jų nereikės lupti, o tekstūra bus kur kas švelnesnė.
  • Nebijokite eksperimentuoti su sūriu. Nors receptuose dažniausiai minimas paprastas fermentinis sūris, drąsiai išbandykite mocarelą (ji suteiks tąsumo), parmezaną (suteiks sodresnį skonį) ar net fetos sūrį, jei norite pikantiškumo.
  • Kaip pašildyti? Skaniausias apkepas, žinoma, yra šviežias ir karštas. Tačiau likučius galite drąsiai šildyti mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje, pridengę folija, kad neišdžiūtų.
  • Prieskoniai – jūsų fantazijos reikalas. Į apkepus puikiai tinka džiovintos Provanso žolelės, raudonėlis, bazilikas, o jei mėgstate aštriau – įberkite žiupsnelį aitriosios paprikos miltelių.

Lelija Kalinauskaitė

Lelijai pasaulis atsiveria per jausmus – namų jaukumą, nuoširdžius santykius ir gamtos ritmą. Ji rašo apie tai, kas nematoma plika akimi, bet jaučiama širdimi. Jos temos – tai lėto gyvenimo būdo menas, namų pavertimas ramybės oaze, asmeninių istorijų magija ir ryšio su savimi bei kitais puoselėjimas. Lelijos tekstai – tai kvietimas sustoti akimirkai, giliau įkvėpti ir prisiminti, kad tikroji laimė slypi paprastuose dalykuose.

Panašūs straipsniai

Back to top button