Avokado nauda: kaip jį valgyti ir naudoti grožiui?
Šis kreminės tekstūros supervaisius yra tikras vitaminų ir sveikųjų riebalų lobynas. Atraskite ne tik jo naudą sveikatai, bet ir naujus receptus bei grožio ritualus.

- Avokadas yra gausus mononesočiųjų riebalų, naudingų širdies sveikatai, bei odai svarbių vitaminų E ir C.
- Dėl didelio skaidulų kiekio avokadas suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir gali padėti kontroliuoti svorį.
- Avokadą galima ne tik valgyti – jo minkštimas puikiai tinka drėkinančioms veido ir plaukų kaukėms.
- Norint prinokinti kietą avokadą greičiau, palaikykite jį popieriniame maišelyje kartu su bananu.
Dėl antioksidacinių savybių, teigiamo poveikio sveikatai ir puikaus, sviestą primenančio skonio avokadas užima išskirtinę vietą viso pasaulio virtuvėse. Kadaise buvęs senųjų majų ir actekų genčių delikatesu, šiandien šis žalias vaisius yra tituluojamas vienu naudingiausių produktų. Tad kokia yra tikroji avokado nauda ir kaip šį gamtos lobį geriausiai panaudoti?
Trumpa avokado istorija: nuo actekų iki mūsų stalo
Už tai, kad avokadai atsirado ant europiečių stalų, turėtume dėkoti ispanų keliautojams. Būtent jie XVI amžiuje atrado šį keistą, neišvaizdų vaisių ir aprašė jį kaip „panašų į apelsiną, kurio minkštimas primena sviestą ir yra nuostabaus skonio“. Avokadus veda visžaliai stambūs medžiai – amerikinės persėjos. Nors jų tėvynė yra Vidurio Amerika, šiandien plantacijų gausu Kalifornijoje, Australijoje, Pietų Afrikoje, Izraelyje, o Europoje – Graikijoje, Italijoje ir Pietų Ispanijoje.
Kaip išsirinkti, prinokinti ir paruošti tobulą avokadą?
Avokadai skinami neprinokę, todėl parduotuvėje dažniausiai randame kietus vaisius. Svarbu mokėti su jais elgtis.
Kada avokadas tinkamas valgyti?
Norint sužinoti, ar avokadas tinkamas skanauti, reikia jį švelniai paspausti delnu. Jei vaisius lengvai įdumba, tačiau nelieka įspaudo – jis tobulai prinokęs. Jei labai minkštas – greičiausiai pernokęs.
- Kaip prinokinti? Kambario temperatūroje avokadas sunoksta per kelias dienas. Norėdami pagreitinti procesą, įdėkite jį į popierinį maišelį kartu su bananu ar obuoliu.
- Kaip laikyti? Prinokusį avokadą geriausia laikyti šaldytuve – taip jis išliks šviežias dar kelias dienas.
Saugus pjaustymas ir laikymas
„Avokado ranka“ – taip medikai vadina sužeidimus, patiriamus neteisingai pjaustant šį vaisių. Saugiausias būdas – padėti avokadą ant pjaustymo lentelės, perpjauti išilgai aplink kaulą ir pasukti abi puses į priešingas puses, kad jos atsiskirtų. Kaulą lengviausia išimti atsargiai įkalus į jį peilio ašmenis ir pasukus. Perpjautą avokadą apšlakstykite citrinos ar laimo sultimis – tai padės išvengti rudavimo.

Avokado nauda sveikatai: daugiau nei tik geras skonis
Šis vaisius – tikras vitaminų, mineralų ir sveikųjų riebalų šaltinis.
- Nauda širdžiai. Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų, kurie padeda mažinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio kiekį ir didinti „gerojo“ (DTL) kiekį. Taip pat juose daug kalio, kuris svarbus normaliam kraujo spaudimui palaikyti.
- Pagalba svorio kontrolei. Nors avokadai kaloringi, juose esančios skaidulos ir riebalai suteikia ilgalaikį sotumo jausmą, todėl suvalgome mažiau.
- Grožis jūsų odai ir plaukams. Vitaminai C ir E veikia kaip stiprūs antioksidantai, saugantys odą nuo senėjimo. Sveikieji riebalai ir biotinas maitina odą iš vidaus, suteikdami jai elastingumo, o plaukams – žvilgesio.
- Akių sveikata. Avokaduose yra antioksidantų liuteino ir zeaksantino, kurie yra ypač svarbūs akių sveikatai ir gali padėti sumažinti su amžiumi susijusių akių ligų riziką.
Avokadas virtuvėje: nuo pusryčių iki deserto
Pamirškite vien gvakamolę! Avokado panaudojimo būdų virtuvėje – begalė.
- Avokado skrebutis. Klasika tapęs pusryčių patiekalas. Ant paskrudintos duonos riekės tepkite sutrintą avokadą, pagardinkite druska, pipirais, citrinos sultimis ir uždėkite vytinto kumpio, lašišos ar keptą kiaušinį.
- Kreminiai kokteiliai (glotnučiai). Įdėkite pusę avokado į kokteilį su špinatais, bananu ir augaliniu pienu – jis suteiks nuostabios kreminės tekstūros ir maistingumo.
- Salotos ir garnyrai. Avokado kubeliai puikiai tinka bet kokioms salotoms arba kaip garnyras prie keptos žuvies ar vištienos.
- Sveikas desertas. Sutrynę avokadą su kakava, datulėmis ir trupučiu augalinio pieno, pagaminsite nuostabų ir sveiką šokoladinį putėsį!
Avokadas jūsų grožio ritualuose: pasigaminkite kaukę
Avokadą galima naudoti ne tik iš vidaus, bet ir išoriškai. Išbandykite šią paprastą drėkinančią kaukę. Jums reikės: pusės prinokusio avokado, 1 arbatinio šaukštelio medaus, 1 valgomojo šaukšto natūralaus jogurto ar avižinių dribsnių. Paruošimas: Sutrinkite avokadą šakute, sumaišykite su medumi ir jogurtu (arba maltais dribsniais). Užtepkite ant švaraus veido, palaikykite 15 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu. Oda liks švelni ir sudrėkinta.