Maistas šaldiklyje: kiek laiko galime jį laikyti?
Išnaudokite savo šaldiklį maksimaliai! Svarbiausi patarimai, kaip saugiai šaldyti maistą ir kiek laiko jį ten laikyti, kad neprarastų kokybės.
- Nors šaldytas maistas gali būti laikomas neribotai, jo kokybė laikui bėgant prastėja.
- Skirtingi produktai (mėsa, daržovės, pieno produktai) turi rekomenduojamus šaldymo terminus.
- Svarbu tinkamai paruošti ir supakuoti maistą prieš šaldymą bei saugiai jį atitirpinti.
- Žinodami, kiek laiko laikyti maistą šaldiklyje, sumažinsite švaistymą ir mėgausitės kokybe.
Įsivaizduokite: grįžtate iš parduotuvės pilnais maišais, pripildote šaldytuvą, gaminate gardžiausius patiekalus, o tada… trečdalį viso to išmetate tiesiai į šiukšliadėžę. Pasauliniu mastu būtent tai ir vyksta – kasmet išmetame apie 1,3 milijardo tonų maisto. Tačiau mūsų šaldikliai siūlo praktišką ir efektyvų sprendimą. Tas gardus sekmadienio kepsnys? Juo galima vėl mėgautis kaip pietumis vėliau savaitės bėgyje. O tos specialios akcijos prekybos centre? Užšaldžius produktus, jų galiojimo laiką galima gerokai prailginti ir mėgautis jais po kelių mėnesių, o ne tik po kelių dienų. Supratimas, kiek laiko laikyti maistą šaldiklyje, padės mėgautis viskuo, kas geriausia, ir sumažinti švaistymą.
Bendros taisyklės: ar šaldytas maistas amžinas?
Paprastai tariant, užšaldytas maistas šaldiklyje gali būti laikomas neribotą laiką. Tačiau jo skonis ir tekstūra laikui bėgant gali pablogėti. Duonos gaminiai paprastai išsilaiko apie mėnesį, pagaminti patiekalai – tris mėnesius, o mėsa – apie šešis mėnesius. Bet tai tik bendros gairės – maistas šaldiklyje nesugenda, jis tiesiog laikui bėgant išdžiūsta, todėl jo kokybė pablogėja.
Mėsa ir žuvis
Laikyti šaldiklyje: iki šešių mėnesių
Mėsą ir žuvį šaldiklyje galite laikyti iki šešių mėnesių – o šaldymas gali netgi pagerinti skonį. Šviežia mėsa laikui bėgant praranda maistines medžiagas, tačiau šaldymas arba šaldytos mėsos pirkimas padeda išsaugoti tiek maistines medžiagas, tiek skonį. Prieš gamindami mėsą ir žuvį visada tinkamai atitirpinkite. Saugiausias būdas – šaldytuve, kur temperatūra pakankamai žema, kad nesidaugintų bakterijos. Dėkite ant lėkštės su krašteliu, kad atitirpstant išsiskiriančios sultys neišsilietų ir bakterijos nepasklistų ant kitų maisto produktų.
Venkite šaldyti: Riebių žuvų, tokių kaip skumbrė. Jos blogai užšąla, todėl mėgaukitės jomis šviežiomis!
Daržovės
Laikyti šaldiklyje: iki metų
Šviežių daržovių šaldymas yra puikus būdas išsaugoti jų skonį ir maistines medžiagas. Daugumą daržovių, įskaitant žirnius, šparagines pupeles, šparagus ir brokolius, prieš šaldant naudinga 30 sekundžių blanširuoti verdančiame vandenyje – tai sustabdo jų rudavimą šaldant. Atvėsusias daržoves išbarstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir užšaldykite, tada perdėkite į šaldymo maišelį.
Venkite šaldyti: Daržovių, turinčių daug vandens, tokių kaip salotos, pomidorai ir agurkai, nes atitirpinus jos pavirs į šlapią košę.
Vaisiai ir uogos
Laikyti šaldiklyje: iki devynių mėnesių
Šaldymas yra geras būdas išsaugoti vasaros vaisių perteklių. Šaldydami gležnus vaisius, tokius kaip braškės, mėlynės ar avietės, išdėliokite juos vienu sluoksniu ant kepimo skardos, uždengę kepimo popieriumi. Užšaldytus perdėkite į šaldymo maišelį ar plastikinį indelį su dangteliu. Pasak mitybos specialistų, šaldytos uogos yra tokios pat naudingos kaip ir šviežios, nes jose gausu antioksidantų. Vaisius, kurie linkę ruduoti, pavyzdžiui, obuolius, persikus, nektarinus ir abrikosus, prieš džiovinant ir šaldant pirmiausia nuplaukite dubenyje vandens su šaukštu ar dviem citrinos sulčių.
Venkite šaldyti: Vandeningų vaisių, tokių kaip arbūzai, melionai ir citrusiniai vaisiai. Atitirpinti jie taps minkšti ir praras traškią, gaivią tekstūrą.
Pieno produktai
Laikyti šaldiklyje: iki keturių mėnesių
Žmonės dažnai nežino, kad galima užšaldyti beveik viską. Svarbiau yra tai, kaip šaldote. Pavyzdžiui, pienas gerai užšąla, tik reikia šiek tiek nupilti iš pakuotės viršaus, kad būtų vietos plėstis. Grietinėlė taip pat gerai užšąla, bet atitirpinus dažnai atrodo susisluoksniavusi – tiesiog pamaišykite, ir ji vėl taps vientisa! Visų rūšių pieną galite šaldyti iki vieno mėnesio. Norėdami naudoti, atitirpinkite šaldytuve ir gerai suplakite pakuotę prieš vartojimą. Taip pat galite šaldyti pieną ledukų formelėse ir naudoti kubelius pagal poreikį. Sviestą ir margariną galima šaldyti tris mėnesius. Sūris atitirpinus tampa trapus, todėl prieš šaldant pabandykite jį sutarkuoti ar supjaustyti griežinėliais. Tarkuotą čederio sūrį galima laikyti iki keturių mėnesių ir naudoti tiesiai iš šaldiklio.
Venkite šaldyti: Natūralaus jogurto, neriebios grietinėlės sūrio ir varškės sūrio – atitirpinus jie linkę atsiskirti.
Kiaušiniai
Laikyti šaldiklyje: iki trijų mėnesių
Norite užšaldyti kiaušinius? Nešaldykite jų su lukštais! Tiesiog įmuškite juos į dubenėlį, lengvai paplakite ir supilkite į šaldymo maišelį. Jie išliks geri iki trijų mėnesių. Taip pat galite šaldyti baltymus ir trynius atskirai. Baltymus galima pilti tiesiai į šaldymo maišelius. Prieš šaldant trynius, po plakimo įberkite žiupsnelį druskos ar cukraus – tai neleis jiems per daug sutirštėti šaldant.
Duona, pyragai ir tešla
Laikyti šaldiklyje: iki šešių mėnesių
Duona tiesiog dievina šaldiklį! Beveik visų rūšių duona (išskyrus traškias bagetes) išlieka šviežia iki trijų mėnesių, kai yra užšaldyta. Paprasti pyragai be papuošimų – pavyzdžiui, biskvitai, vaisiniai pyragai, bandelės ir keksiukai – puikiai išsilaiko šaldiklyje iki šešių mėnesių. Žalia tešla taip pat gerai išsilaiko tiek pat laiko, pasiruošusi, kai tik aplankys įkvėpimas.
Venkite šaldyti: Gaminių su gležna tekstūra, tokių kaip morenginiai pyragai, ar bet kokių pyragų su kreminiais įdarais ar glaistu.
Žolelės ir prieskoniai
Laikyti šaldiklyje: iki šešių mėnesių
Dauguma prieskonių ir žolelių gerai užšąla. Daugelį prieskonių galima laikyti iki šešių mėnesių, tačiau žolelės greičiau praranda skonį, todėl stenkitės jas suvartoti per du mėnesius. Geras būdas šaldyti žoleles – nuplauti, nusausinti ir susmulkinti, tada laikyti šaldymo maišeliuose arba ledukų formelėse su trupučiu vandens.
Venkite šaldyti: Pipirai, gvazdikėliai ir kai kurios žolelės šaldant gali tapti stiprūs ir kartūs, o kario prieskoniai gali įgauti pelėsio „kvapelį“.
Auksinės maisto šaldymo taisyklės
Saugiai galite šaldyti daugumą žalių ar virtų maisto produktų, jei laikysitės šių taisyklių:
- Užtikrinkite, kad jūsų šaldiklis veiktų -18°C ar žemesnėje temperatūroje.
- Šaldykite maistą prieš pasibaigiant jo galiojimo terminui, kad išlaikytumėte geriausią kokybę.
- Įsitikinkite, kad virtas maistas yra atvėsęs prieš dedant jį į šaldiklį.
- Nešaldykite pakartotinai maisto, kuris jau buvo užšaldytas – nebent jį kruopščiai išvirėte, kad sunaikintumėte bakterijas, galėjusias pasidauginti atitirpinant.
- Užtikrinkite, kad maistas būtų laikomas sandariuose induose ar tinkamai suvyniotas, kad išvengtumėte „šaldiklio nudeginimo“, kuris gali ištraukti drėgmę iš užšaldyto produkto.
- Porcijuokite maistą prieš šaldymą – taip išvengsite būtinybės atitirpinti visą kiekį, kai reikia tik dalies.
- Pažymėkite maistą etiketėmis prieš dedant į šaldiklį, kad žinotumėte, kas tai yra ir kiek laiko jis ten laikomas.
- Laikykitės šaldymo ar atitirpinimo instrukcijų ant maisto pakuotės.
- Atitirpinkite maistą šaldytuve, kad jis per daug nesušiltų, ir įsitikinkite, kad jis visiškai atitirpęs prieš gaminant.
- Suvartokite maistą per dieną ar dvi po atitirpinimo.
Šaldiklis – jūsų pagalbininkas virtuvėje
Žinodami, kiek laiko laikyti maistą šaldiklyje, ir laikydamiesi pagrindinių šaldymo taisyklių, ne tik sumažinsite maisto švaistymą, bet ir visada turėsite po ranka kokybiškų produktų gardiems patiekalams. Naudokitės šaldikliu išmaniai!